Zacusca de ghebe
– 2 kg ghebe (ciuperci)
– 800 g ceapa
– 2 kg ardei kapia sau gogosari
– 500 g morcovi
– 500 g vinete coapte si curatate
– 600-700 g bulion
– 400-500 ml ulei
– sare, piper, foi de dafin
Mod de preparare:
Anul acesta mi-am propus sa pregatesc cateva retete cu ghebe, opintici se numesc la noi in Moldova. Din cauza secetei piata nu a mai abundat de ciuperci ca in anii trecuti. Doua zile la rand, am fost prezenta in piata la ora 7:00 dar nu am gasit nimic. Insa stiti ca a treia incercare este si cu reusita. A treia zi, am vazut de la departare un nene care mai avea cateva ciuperci. Cred ca l-am speriat cand am venit grabita spre el si aproape ca i-am smuls sacosa cu ultimii bureti. Fericita, am plecat spre casa cu gandul la retete.
Am curatat buretii si i-am spalat sub jet de apa.
I-am pus intr-o cratita, am turnat apa peste ei cat sa-i cuprinda, am presarat putina sare si i-am pus la fiert. Intre timp am curatat morcovul, l-am spalat si l-am pus si pe el la fiert in apa cu putina sare. Ardeii i-am copt, i-am presarat cu sare si i-am acoperit. Peste o ora i-am putut curata de coaja, seminte si cotoare. Au urmat vinetele la copt. Dupa vreo ora le-am curatat si pe ele.
Pentru aceasta zacusca m-am hotarat sa tai toate legumele la cutit, fara a le toca la robot.
Zis si facut. Am inceput cu ceapa. Curatata si spalata am taiat ceapa marunt. Am taiat marunt si morcovii fierti, ardeii copti, ciupercile. Vinetele le-am tocat tot la cutit. Ciupercile mici, nu le-am tocat, le-am pastrat intregi ( mici inseamna cat o „unghie”).
Intr-un ceaun am pus uleiul la incalzit. Am calit mai intai ceapa, pana devine sticloasa, fara sa o ardem. Adaugam apoi morcovul, ciupercile, ardeii si vinetele. Adaugam fiecare leguma la interval de 10 minute si amestecam. Focul trebuie sa fie mic spre potrivit. Eu folosesc pentru prepararea zacustii un ceaun de fonta sau un vas mare de email, sub care mai pun o tabla.
Dupa aproximativ o ora, se adauga foile de dafin si bulionul. Se amesteca. Se mai fierbe zacusca jumatate de ora. Spre final se da gust de sare si piper macinat. Eu folosesc un amestec de piper (rosu, verde, negru) proaspat macinat. Un semn ca zacusca este gata, ar fi ridicarea uleiului la suprafata. Se opreste focul, se trage oala pe un fund de lemn si se pune zacusca cat este fierbinte in borcane care au fost spalate si uscate in cuptor. Se infileteaza capacele la borcane si se acopera cu prosoape sau chiar cu o patura, asa cum am facut eu. A doua zi pot fi depozitate borcanele in camara. Pentru siguranta borcanele pot fi sterilizate la cuptor, la 150 grade timp de 30-40 minute sau se pot pune borcanele intr-o cratita in care am pus un prosop pe fundul ei, apoi borcanele, se toarna apa pana aproape de capace si se fierbe 30-40 de minute din momentul cand incepe sa clocoteasca apa.
Vreau sa va spun ca zacusca a placut la toata familia, vecini, prieteni. Taiatul legumelor manual, la cutit, da o alta textura zacustii fata de cum am fost obisnuiti, cu legumele tocate la robot. Iar mie mi-a placut atat vizual cat si gustativ.
Lasă un răspuns