Zacusca de gogosari,ardei capia si bureti
Ingrediente :
– 7,5 kg gogosari si ardei capia
– 3 kg bureti
– 2 kg vinete
– 2,5 kg ceapa
– 1,5-2 kg morcovi
– 500 g bulion
– 800 ml ulei
– 4-5 frunze de dafin
– sare si piper dupa gust
Mod de preparare :
Ca de obicei, uit sa fac poze din momentul prepararii. La aceasta reteta am uitat sa fac poze la coptul gogosarilor, vinetelor. Deci, se coc gogosarii, vinetele si ardeii. Se pun intr-un vas, se presara cu sare si dupa 2-3 ore se pot curata de coaja. Ardeii si gogosarii dupa ce sunt curatati li se indeparteaza cotoarele si se curata de seminte cu lama de cutit. Stiu ca este mai usor de curatat sub jet de apa dar in acelasi timp pierdem din aroma.
Buretii se curata de impuritati, se spala si se pun la fiert cu o lingura de sare. Morcovii curatati si spalati se pun la fiert cu o lingurita de sare.
Ceapa se curata, se spala si se toaca la robot. (se poate taia la cutit, marunt).
Se toaca la robot si celelalte legume.
In momentul cand avem toate legumele coapte si tocate punem ceaunul pe foc. Asta folosesc eu si pentru ca sunt precauta sub ceaun mai pun o tabla.
Punem in ceaun uleiul iar cand este incalzit adaugam ceapa. Amestecam iar cand este lucioasa adaugam in aceasta ordine, buretii, morcovul, gogosarii si ardeii, vinetele. Intre fiecare adaugare lasam pauza de cate 10 minute, timp in care amestecam in zacusca. In acelasi timp pun si foile de dafin.
Cand zacusca este aproape fiarta (se gusta din cand in cand), se adauga bulionul. Se amesteca.
Se adauga si piperul proaspat macinat. Se da gust de sare. Se mai fierbe 15 minute. Cand este fiarta, zacusca se transfera in borcane (care au fost spalate si sterilizate), se pune capacul. Borcanele se pun la sterilizat in vase pe fundul carora s-au pus niste prosoape si s-a adaugat apa cat sa cuprinda borcanele pana aproape de capac. Se fierb din momentul in care clocoteste apa 35-45 de minute. Dupa stingerea focului, borcanele se lasa in apa fierbinte (in vas), pana se racesc.
Se depoziteaza in camara, la beci sau unde aveti spatiu de depozitare. Iarna cand ninge afara……scoatem cate un borcan din camara si ne bucuram de savoarea si gustul legumelor si…..uitam de munca depusa pentru realizarea acestui preparat….zacusca.
Pofta buna !
Lasă un răspuns