Zacusca de peste
Ingrediente:
– 4 kg peste
– 2 kg ceapa
– 500 g morcov
– 4 kg ardei capia sau gogosari
– 1,5 suc de rosii
– 600 ml ulei
– 250 ml otet
– sare si piper dupa gust
– 2 frunze dafin
– 3 catei usturoi
– 1 lingura zahar
Mod de preparare:
Desi este foarte sanatos, pestele nu ma atrage in mod deosebit. M-am gandit de multe ori de ce nu imi place in mod deosebit mancarea cu peste. Poate ca sunt in zodia „Peste” si nu vreau sa-mi mananc semenii? Cred ca nu are nici o legatura treaba asta cu zodia si cu mancarea preferata. Sotul meu este nascut tot in zodia „Peste”, ca si mine, dar ar manca toata ziua peste. Asa m-am si hotarat sa prepar aceasta zacusca….din cauza lui. Iarna trecuta, l-am surprins de multe ori cand isi punea in cos, fiind la cumparaturi, cate 2-3 borcane de zacusca cu peste. M-am gandit atunci ca in toamna voi pregati si eu cateva borcane din acest preparat iubit atat de mult de sotul meu. Am facut si un calcul la pretul unui borcan de zacusca pregatit acasa. Nu este cu mult mai ieftin ca cel cumparat, dar stii ce ai pus in el si ii dai gustul in functie de preferinte. Pretul iese mai mare sau mic in functie de unde ai ingredientele. Daca ai legumele din gradina ta iar pestele este primit cadou sau din iazul tau bineinteles ca-ti va iesi un pret mai mic. Conteaza si ce peste folosesti la aceasta zacusca. Recomandat este un peste gras, de apa dulce sau oceanic. Daca folositi un peste alb, zacusca va iesi uscata, fara gust. Eu am folosit un crap de apa dulce. Nu am ales eu, a ales sotul….ca doar el mananca zacusca.
Pestele a cantarit 6,2 kg dar dupa ce l-am curatat si am indepartat capul si coada, au ramas 4 kg.
Se pune pe foc o cratita cu apa (aproximativ 4 l). Cand incepe sa fiarba apa, se adauga otetul, cateva boabe de piper, o lingurita cu sare, o frunza de dafin si optional un ardei iute uscat. Se adauga pestele taiat bucati mai mici si se lasa la fiert 10 minute din momentul in care apa da in clocot.
Dupa 10 minute de fiert, se opreste focul si se lasa pestele in apa in care a fiert inca vreo 15 minute. Otetul va macera oasele. Se scoate apoi pestele din apa in care a fiert cu o paleta si se curata carnea de pe oase. Etapa urmatoare consta in tocarea pestelui. Puteti sa treceti carnea prin masina de tocat sau rupeti carnea de peste pur si simplu cu mana. Eu am tocat-o la masina.
Ardeii capia, copti si curatati de seminte si cotoare, se toaca manual sau se trec prin masina de tocat carne. Mie imi place sa-i simt si sa-i vad ardeii atunci cand mananc zacusca. Si pentru asta fac asa, jumatate din ardei ii toc in masina de carne iar jumatate de cantitate o toc la cutit.
Intr-un ceaun (vas mai mare) se pune uleiul. Cand uleiul este incins, se adauga ceapa data la robot (o puteti taia marunt si manual, la cutit). Amestecati si lasati ceapa sa se undeasca 3-4 minute. Adaugati morcovul dat pe razatoare si amestecati. Eu am adaugat si aproximativ 200 ml zeama de la ardeii capia.
Cand ceapa s-a inmuiat adaugati ardeii capia. Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga sucul de rosii. Eu am folosit un suc de rosii concentrat, adica mai gros. Puteti inlocui sucul de rosii cu bulion (aproximativ 400 g).
Se lasa sa fiarba pana cand compozitia se leaga. Se adauga carnea de peste tocata, frunzele de dafin, sare si piper dupa gust, zaharul si 2-3 catei de usturoi taiati in bucati mai mici. Din acest moment, zacusca se mai fierbe 10-15 minute.
Cand zacusca este fiarta, se opreste focul, se scot foile de dafin si se pune fierbinte in borcane (spalate si sterilizate in prealabil).
Borcanele se sterilizeaza la bain-marie timp de o ora din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Se opreste focul si se lasa borcanele in apa pana cand aceasta s-a racit. Atentie: Punand zacusca fierbinte in borcane, bineinteles ca si apa in care vom steriliza borcanele o vom pune tot fierbinte. Doar daca mai lasati borcanele sa se raceasca si abia apoi le puneti la sterilizat, puteti pune apa mai rece. Eu de obicei le pun la sterilizat imediat ce am pus zacusca in borcane.
Este o zacusca de nota10+.
Pofta buna!
Lasă un răspuns