Zarzavat de ciorba pentru iarna
Ingrediente:
– 3 kg morcovi
– 1 kg patrunjel radacina
– 1 kg pastarnac radacina
– 1 kg telina radacina
– 2,5 kg gogosari sau ardei kapia
– 2,5 kg rosii
– 300 g patrunjel verde
– 250 g marar
– 200 g frunze de telina
– 200 g frunze de leustean (optional)
– sare neiodata (1 lingura cu varf pentru fiecare 1 kg amestec legume)
Mod de preparare:
Pentru prepararea acestui zarzavat va puteti juca cu cantitatile, in functie de preferinte. Puteti pune ardei grasi galbeni sau verzi insa cei rosii vor oferi o culoare mai frumoasa. Puteti combina gogosari cu ardei kapia. Rosiile puteti sa nu le puneti daca doriti sa folositi zarzavatul la supe.
Radacinoasele se curata, se spala si se taie cubulete. Eu le-am dat la robot. La fel am procedat si cu gogosarii. Rosiile le-am spalat si le-am taiat feliute. Eu le-am pus cu tot cu coaja dar daca doriti, le puteti opari putin si decoji. Verdeata am taiat-o marunt.
Intr-un vas incapator (eu am folosit un lighean emailat), se pun radacinoasele si se amesteca. Se adauga apoi verdeata, gogosarii, rosiile si sarea. Se amesteca si se lasa amestecul la odihna 30-60 minute.
Se pune amestecul in borcane (spalate si sterilizate in cuptor), se infileteaza si se sterilizeaza la bain-marie 40 de minute din momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Eu am sterilizat borcanele in cuptor. Daca nu doriti sa le sterilizati, puteti adauga la fiecare borcan cate o aspirina netamponata, sfaramata. Sau puteti alege varianta adaugarii de conservant. Mama mea nu adauga nici aspirina, nici conservant si nici nu sterilizeaza borcanele. Insa ea are conditii mai bune de depozitare, adica in beci.
Este un zarzavat foarte gustos.
Pofta buna!

Lasă un răspuns