Cartofi gratinati ( Dauphinoise )
Ingrediente :
– 1 kg cartofi
– 200 ml lapte
– 450 g smantana
– 3-4 catei de usturoi
– 30 g unt
– 100 g telemea de oi rasa (sau cascaval), optional
– sare si piper dupa gust
– nucsoara macinata
Mod de preparare :
Cartofii se curata, se spala si se rad pe o razatoare mandolina. Eu nu am avut razatoare mandolina, asa ca i-am feliat la robot.
In cazul in care nu aveti nici razatoare si nici robot, ii puteti taia cu cutitul insa in felii foarte subtiri.
Intr-un castron se pune usturoiul pisat peste care se adauga smantana si laptele. Se amesteca pana la omogenizare.
Se unge o tava de 25/27 cu unt si se aseaza cartofii felii in rand…putin suprapusi.
Se presara deasupra un praf de sare si piper proaspat macinat si un praf de nucsoara macinata.
Deasupra se pun cateva linguri din amestecul de smantana cu lapte si usturoi.
Se continua cu un rand de cartofi, sare, piper, nucsoara iar un rand de smantana cu lapte si usturoi, etc. Eu am pus patru randuri de cartofi. Deasupra am terminat cu un rand de smantana cu lapte si usturoi (am mai pus deasupra si putin chefir pentru ca mi se terminase compozitia cu smantana).
Se introduce tava la cuptorul incalzit in prealabil, la 160 de grade timp de 60-70 de minute. Inainte cu 10 minute de a scoate tava din cuptor, presarati telemea de oi rasa sau cascaval deasupra.
Acest preparat se foloseste ca atare sau ca si garnitura la diferite fripturi.
Pofta buna!
Lasă un răspuns