Ciorba de burta
Ingrediente :
– 2,5 kg burta de vitel
– 2-3 bucati rasol de vita
– 2 morcovi
– 2 radacini de patrunjel
– 2 radacini de pastarnac
– 1 ceapa
– 1 telina mica
– 10 catei de usturoi
– 2 linguri de ulei
– 6 galbenusuri de ou
– 500 g smantana
– 100 ml otet
– sare
Mod de preparare :
Burta de vitel, gata curatata (dar nu prefiarta ), se pune intr-un vas cu apa in care am dizolvat o lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu. Se tine la rece timp de 2-3 ore. Se limpezeste, se taie in bucati mai mici (de 20/10 cm,cat palma) si se pune la fiert impreuna cu oasele de vita intr-o oala de 10 l cu apa si o lingura de sare. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 3 ore. Se spumeaza din cand in cand.
Legumele (mai putin morcovul) se adauga in supa numai dupa ce a inceput sa fiarba.
Cand burta este fiarta se strecoara de zeama ( atentie, nu se arunca zeama). Cand s-a mai racit putin se taie in fasii potrivite ca marime, de 8/0,5 cm….cu aproximatie. Eu am folosit rasol de vita cu carne pe os, asa ca am desprins carnea de pe os si am taiat-o fasii si pe ea. O adaug in ciorba….da un gust bun.
Burta taiata fideluta si carnea de pe os taiata si ea se adauga in supa strecurata. Tot acum eu am adaugat si pasta de usturoi (usturoiul pisat se amesteca cu un praf de sare si cu doua lingurite de ulei) si morcovul ras pe razatoarea mica. Multe persoane undeste morcovul in ulei si-l adauga la sfarsit. Eu am preferat sa-l adaug acum fara a-l mai undi. La fel si usturoiul, se poate adauga la sfarsit. Din acest moment se mai fierbe burta timp de o ora.
Daca doriti mai mult lichid puteti sa mai adaugati apa fiarta, fierbinte. Inainte cu 15 minute de a lua oala de pe foc am adaugat si niste gogosari in otet taiati marunt.
Dupa ce a fiert ciorba se adauga otetul, aproximativ 100 ml (mai puteti adauga in momentul servirii) si se drege cu un dressing format din galbenusuri si smantana. Adica, intr-un vas, galbenusurile se freaca cu un praf de sare si smantana. Se adauga apoi putin cate putin din ciorba din oala. Acest dressing se adauga in oala cu ciorba. Se stinge focul.
In momentul servirii se mai poate adauga otet, usturoi si smantana dupa placul fiecaruia. Se orneaza cu patrunjel verde taiat marunt.
Lasă un răspuns