Coliva

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ingrediente:

– 500 g arpacas din grau

– 1,5 l apa

– un praf de sare

– 300 g nuca macinata

– 300 g zahar

– coaja rasa de la o portocala

– esenta de rom

– 50 g stafide (daca va plac, puteti pune mai multe)

– 10 g zahar vanilat

Pentru imbracat coliva:

– 100 g biscuiti populari macinati, 60 g nuca macinata, zahar pudra (dupa gust)

Pentru decor:

– bomboane marunte (nuca macinata, cacao)

Mod de preparare:

Este prima data cand fac aceasta reteta. Nu mi-as dori sa o fac pentru evenimente nefericite. Dar in viata trebuie sa stii sa faci de toate. Asa ca, am incercat reteta sa vad ce-mi iese.

Arpacasul se alege de impuritati si se spala in multe ape. Il punem intr-o oala incapatoare si turnam peste arpacas apa. Il fierbem la foc mic fara amestecare. Din cand in cand, miscati oala.

Cat timp fierbe arpacasul, punem la hidratat stafidele cu putina esenta de rom (eu am pus aproximativ 20 ml).

Pregatim amestecul pentru balotat coliva. Amestecam biscuitii macinati cu 60 g nuca macinata si cu zahar pudra. Puteti pune mai multa nuca macinata (pana la 100 g) iar zaharul il puneti in functie de gustul dumneavoastra.

Recomand sa treceti zaharul printr-o sita. Eu am trecut peste aceasta operatiune si am gresit. Am avut in compozitie mici cocoloase de zahar. Dar asa se invata, din incercari.

Cand apa a scazut aproape complet, adaugati zaharul si sarea. Amestecati si mai fierbeti coliva 10-15 minute.

Cand arpacasul este fiert (apa a scazut complet), se opreste focul, se acopera oala si se lasa la racorit cateva ore (2-4).

Se adauga miezul de nuca macinat, coaja rasa de portocala, stafidele cu tot cu esenta de rom si 10 g zahar vanilat. Se amesteca in coliva pana la omogenizarea compozitiei.

Intr-o tava rotunda, cu perete detasabil (diametrul de 24 cm) se pune compozitia si se niveleaza. Puteti pune direct peretele detasabil pe un platou.

Indepartam cercul si imbracam coliva cu amestecul de biscuiti, nuca si zahar.

Pudram coliva din belsug cu zahar pudra vanilat si o ornam. Eu am ornat-o cu bombonele de diferite culori. O puteti orna cu nuca macinata sau cu cacao folosind diferite tipare pe care le gasiti in magazinele de langa biserici.

 

 

 

(Citit de 132 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *