Ficat de porc la gratar
Ingrediente :
– 1 kg ficat de porc (sau vita, vitel)
– 600 ml lapte
– 5 catei usturoi
– 1 lingurita cu boia de ardei dulce
– 1 lingurita de piper proaspat macinat
– legume pentru gratar (sfecla rosie, ceapa, rosii, fasole verde, morcovi)
Mod de preparare :
Ficatul de porc se spala, se taie in felii potrivit de groase (daca il preparati la gratar cu foc in curte il taiati mai gros, daca il faceti pe gratar la focul de la aragaz, il taiati putin mai subtire) si se cresteaza pe fiecare parte. Intr-un castron se pune laptele peste care se adauga o lingurita de boia de ardei dulce, 5 catei de usturoi pisati in mojar si piper proaspat macinat (dupa gust). In aceasta compozitie se pun bucatile de ficat si se lasa la macerat 3-4 ore sau chiar si o noapte (la rece).
Cand ficatul este pregatit pentru gratar…aprindeti focul. Eu intotdeauna pregatesc gratarul acompaniata de muzica (un aparat de radio) si un pahar de vin. Merge mai usor si mai repede.
Legumele (sfecla rosie, ceapa, fasole verde, morcovi etc) se spala, se curata, se taie in felii (dupa preferinta si le lasam in asteptare…..sa le vina randul la gratar dupa ficat.
Cand lemnele (sau carbunele) au ars si este gata jarul se aseaza pe gratar ficatul si legumele. Legumele le puteti lasa la urma, cand caldura jarului nu este foarte puternica.
In functie de caldura degajata de jar, lasati ficatul pe gratar cate 6-9 minute pe fiecare parte. Cand ficatul este gata, se scoate pe o farfurie alaturi de legumele facute si ele la gratar sau alaturi de castraveti murati sau alte salate (dupa preferinta).
Lasă un răspuns