Foi de tort
Ingrediente:
– 4 oua
– 200 g zahar
– 110 g unt
– 2 linguri cu miere
– 1 lingurita cu praf de copt
– un praf de sare
– 1 lingurita esenta vanilie
– 680-700 g faina alba de grau
Mod de preparare:
Ouale se mixeaza cu un praf de sare si zaharul pana isi tripleaza volumul. Se adauga mierea si untul topit apoi se pune compozitia pe baie de aburi si se mixeaza pana se infierbanta.
Se ia cratita de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga o lingurita cu esenta de vanilie.
Se adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt. Eu am folosit 680 g faina dar s-ar putea ca aluatul sa necesite mai multa faina, in functie de marimea oualor, de tipul fainii folosit. Adaugati faina pana cand aluatul este maleabil, usor de framantat.
Aluatul rezultat se acopera cu o folie de plastic si se lasa la odihna 30 de minute. Se transfera aluatul pe o masa de lucru si se imparte in 8 parti egale. Aluatul se acopera cu o folie de plastic sau cu un prosop.
Intindeti fiecare bucata de aluat, pe o bucata hartie de copt, intr-o foaie subtire. Eu am pus fiecare bucata de aluat pe o hartie de copt, am acoperit-o cu o folie de plastic si am intins foaia cat mai subtire cu sucitorul.
Decupati un cerc folosindu-va de o farfurie sau de un capac de oala, asa cum am facut eu. Intepati foaia de aluat, din loc in loc, cu o furculita.
Transferati foaia cu hartie de copt, impreuna cu aluatul pe o tava. Coaceti foaia la 180 grade Celsius, timp de 6-8 minute. Eu coc foaia impreuna cu cercul decupat, adica „ramasitele”. Aceste „ramasite” le voi faramita si le voi folosi la ornat tortul. Foile de tort le depozitez, la loc racoros, fiecare foaie fiind separata de cealalta cu hartie de copt. Aceste foi pot fi tinute la loc racoros, timp de 10-12 zile, inainte de a le folosi.
Eu umplu aceste foi cu frisca si fructe dar se pot folosi si alte creme. Important este ca, cremele sa fie apoase pentru a patrunde in foi si a le inmuia. Daca cremele sunt mai consistente, dense, foile se pot insiropa.
Eu am folosit foile la tort umplut cu frisca si visine.
Spor la bucatarit!
Lasă un răspuns