Pastrama de porc fiarta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Pastrama de porc fiarta

Ingrediente:

– 1 kg carne de porc (muschi file, pulpa, piept, costita)

– 3 linguri cu sare grunjoasa

– 10-12 boabe piper

– 8-10 catei de usturoi mici

– 10 boabe coriandru

– 3 frunze dafin

– 10 boabe ienibahar

– 1 lingurita boia dulce de ardei

– 1 varf de cutit cu piper macinat

– 1/2 lingurita cimbru uscat

– 1/2 lingurita usturoi granulat

– 1/2 lingurita sare fina

– zeama de varza murata sau vin rosu pentru fiert carnea

Mod de preparare:

Desi am construita in curte afumatoare, uneori nu mai ajung sa o folosesc si asta din cauza ca musafirii se anunta cu o zi inainte. Pentru ca imi place sa-i servesc cu produse cat de cat naturale, astazi am preparat o pastrama de porc fiarta. Gustul pastramei a fost deosebit dar daca musafirii ma anuntau cu cateva zile mai devreme ca ma viziteaza, as fi tinut carnea la bait si gustul era si mai deosebit. Chiar si asa, fara bait, pastrama a iesit gustoasa.

Eu am folosit o bucata de pulpa de porc, cu putina grasime. Dar puteti folosi piept de porc, muschi file, costita sau chiar alta carne (pasare, vita, oaie…).

Carnea am curatat-o de pielita si grasimea in exces si am spalat-o.

Pastrama de porc fiarta

Intr-un bol, am amestecat boabele de piper, cateii de usturoi, boabele de coriandru, ienibahar, frunzele de dafin si sarea grunjoasa. Sa nu vi se para multa cantitatea de sare. Daca as fi tinut la bait carnea cateva zile, nu as mai fi adaugat sare la fiert, eventual foarte putina.

Pastrama de porc fiarta

Intr-o cratita, am pus apa si vin in proportii egale, 1:1, condimentele si carnea. Lichidul trebuie sa acopere carnea. Eu am folosit o Feteasca neagra de Cotnari. Daca folositi zeama de varza murata, nu mai adaugati sare….sau foarte putina.

Pastrama de porc fiarta

Din momentul in care da in clocot, dati focul la mic si fierbeti timp de 90 minute. Cratita o acoperiti cu un capac. Din cand in cand intoarceti bucata de carne.

Pastrama de porc fiarta

Intre timp, amestecati intr-un bol, boia de ardei dulce, piper macinat, cimbru, usturoi granulat si sarea fina.

Pastrama de porc fiarta

Cand carnea este fiarta, se scoate pe o farfurie sau pe un fund de lemn, se lasa sa se racoreasca putin apoi se unge cu amestecul de condimente. Puteti adauga in condimente si o lingurita cu ulei.

Pastrama de porc fiarta

Carnea se tine la rece cateva ore apoi se poate felia.

Pastrama de porc fiarta

Prefer aceasta pastrama facuta in casa pentru ca este gustoasa si naturala.

Pastrama de porc fiarta

Pofta buna!

 

 

(Citit de 502 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *