Piftie de curcan
Piftia ( racituri ) este un preparat culinar care face parte din categoria gustarilor reci. Este foarte apreciat si se prepara in special la sarbatori. Piftia este obtinuta prin fierberea indelungata a bucatilor de carne (porc, curcan, cocos, vita, peste, gasca ), in asociere cu zarzavaturi, legume, condimente.
Ingrediente :
– carne de curcan ( 2 aripi, 2 pulpe, 2 gaturi, 1/2 piept )
– 1 ceapa
– 2 morcovi
– 1 telina mica
– 1-2 radacini de patrunjel
– 1 radacina de pastarnac
– 2 cartofi mici
– 6-7 catei de usturoi ( dupa gust 0
– 10 g gelatina ( un plic )
– sare ( dupa gust )
Mod de preparare :
Puteti folosi orice parte din carnea curcanului, insa ar fi de preferat sa folositi aripi si in special carne cu tot cu os ( contine gelatina ). Pentru a fi siguri ca piftia se „prinde” folositi si un plic de gelatina.
Carnea se spala si se pune la fiert in apa rece cu sare, la foc mai iute (la inceput ).Cand da in clocot, se spumeaza, apoi se reduce focul la mic.
Cand zeama fierbe linistit si este limpede ( dupa aproximativ o ora ), se adauga legumele.
Se fierbe la foc domol pana carnea se desprinde de pe oase. Se scoate carnea, se elimina oasele, se portioneaza si se pune in boluri.
Intr-un vas mai mic ( o cana de cafea ), se dizolva gelatina in 100 ml apa rece. Cand a crescut in volum (in aproximativ 5-10 minute ), se adauga peste zeama de curcan si se mai lasa pe foc mic 5 minute. Atentie ! Gelatina nu trebuie sa fiarba.
Se opreste focul si se da gust de sare. Adaugam usturoiul pisat.
Se lasa usturoiul sa actioneze timp de 15-20 de minute. Se strecoara apoi zeama de curcan si se toarna peste carnea din boluri ( folositi o strecuratoare de ceai….cu gura putin mai larga).
Cand bolurile sunt aproape reci se transfera in frigider sau intr-un loc racoros. Piftia de curcan se poate consuma dupa 4-5 ore de stat la frigider. Pofta buna !
Lasă un răspuns