Prajitura de post

Ingrediente:

Pentru foi:

– 4 linguri cu bulion

– 11 linguri apa

– un praf sare

– 15 linguri ulei

– 9 linguri zahar

– 1 lingurita bicarbonat de sodiu

– coaja rasa de la o lamaie

– 600-620 g faina

Pentru crema:

– 500 g magiun de prune (gem de visine sau de caise)

– 150 g nuca macinata

– 260 g zahar

– 600 ml apa

– 120 g gris

– un plic zahar vanilat

– 150 g margarina

Pentru glazura:

– 2 linguri cacao

– 7 linguri zahar

– 3 linguri apa

– 60 g margarina

Mod de preparare:

Prajitura este foarte gustoasa iar reteta nu este complicata.

Daca altadata adaugam ingredientele pe rand, de data aceasta am simplificat putin lucrurile. Am pus in bolul robotului bulionul, zaharul, praful de sare, apa, uleiul si am mixat 2-3 minute. Am adaugat apoi treptat faina (amestecata cu bicarbonatul de sodiu) si am mixat inca 3-4 minute pana am obtinut un aluat omogen.

Am impartit aluatul in 3 bucati si din fiecare bucata am intins cate o foaie pe dosul unei tavi ( 37/40 cm) unsa cu putina margarina. Am copt fiecare foaie timp de 7-8 minute, la 180 grade Celsius. Fiecare foaie coapta se desprinde de tava cu ajutorul unui cutit cu lama lata si se lasa sa alunece pe un blat de lucru. Intre foi am pus hartie de copt. Puteti sa faceti foile cu cateva zile inainte de a le umple.

Magiunul de prune l-am amestecat cu nuca macinata si l-am intins intr-un strat pe prima foaie. Am pus a doua foaie peste magiun si am apasat usor pentru a adera mai bine la crema.

Punem intr-o cratita zaharul si-l caramelizam. Eu am folosit o cratita mai veche pe care o folosesc mereu pentru aceasta operatiune.

Peste zaharul caramelizat am turnat apa fierbinte. Nu turnati apa rece pentru ca exista riscul sa va ardeti. Zaharul caramelizat in contact cu apa rece isi mareste volumul si poate stropi.

Cand caramelul s-a topit adaugati in ploaie grisul si amestecati continuu pana cand grisul este fiert si se ingroasa (5 minute).

Cand grisul este fiert, se ia cratita de pe foc si se adauga margarina amestecandu-se pana cand aceasta este incorporata in crema. Tot acum am adaugat si zaharul vanilat.

Crema se pune fierbinte pe a 2-a foaie. Peste crema de gris se pune a 3-a foaie si se apasa putin pe ea. Peste prajitura am pus o hartie de copt apoi un fund de lemn mai greu si am lasat-o in aceasta stare aproximativ o ora.

Pentru glazura, am amestecat intr-o cratita zaharul, cacaoa, apa si am pus pe foc mic. Cand glazura incepe sa fiarba, dam 2-3 clocote apoi luam cratita de pe foc si adaugam margarina. Se toarna fierbinte peste prajitura. Puteti lasa glazura simpla sau puteti presara peste ea nuca macinata asa cum am facut eu.

Am depozitat prajitura la loc racoros. Am taiat-o a doua zi.

Pofta buna!

(Citit de 942 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *