Chiftele cu maioneza si ceapa

Este o mancare care la unele persoane nu lipseste de pe masa de sarbatori. Inlocuiesc salata boeuf cu aceasta reteta. Si in familia mea este foarte apreciata aceasta reteta.

Ingrediente:

Pentru chiftele:

– 800-900 g carne de porc mai grasuta (puteti folosi si amestec de porc cu vita)

– 3-4 catei de usturoi mari

– 1 cartof crud

– 1 ou crud

– 2 felii paine

– 100 ml lapte sau apa

– sare si piper dupa gust

– 1 ceapa

– o mana funze de patrunjele tocate marunt

– 1 morcov (optional)

– 1/2 lingurita cimbru (optional)

– ulei pentru prajit

Pentru maioneza:

– 2 galbenusuri de ou fierte

– 1 galbenus de ou crud

– 1 lingurita mustar

– 1-2 linguri zeama de lamaie

– sare dupa gust

– 300- 400 ml ulei

Mai avem nevoie de:

– 8-9 cepe de marime potrivita

– 80 ml otet

– 1 lingurita boabe de piper

– 2-3 frunze dafin

– 1 lingurita zahar

– 2 l apa

– 1 lingura rasa cu sare

Mod de preparare:

Praparam mai intai chiftelele. Tocam carnea impreuna cu feliile de paine (inmuiate in lapte sau apa si apoi scurse), cartoful, ceapa, usturoiul si optional morcovul.

Peste tocatura adaugam oul, sare si piper dupa gust si frunzele de patrunjel tocate marunt. Daca nu aveti la indemana verdeata puteti pune si patrunjel uscat.

Din aceasta compozitie formam chiftelele (umezim din cand in cand mainile cu apa).

Eu am copt cateva chiftele la cuptor iar restul le-am prajit in ulei.

Pentru maioneza, punem in bolul robotului galbenusurile de ou fierte (trecute printr-o sita), galbenusul de ou crud, un praf sare, o lingurita cu mustar. Pornim robotul si adaugam putin cate putin ulei. Din cand in cand adaugam si putina zeama de lamaie.

Daca nu aveti robot puteti prepara maioneza cu ajutorul unei linguri de lemn. Puteti vedea aici modul de preparare al maionezei cu ajutorul lingurii.

Ceapa curatata de coaja si spalata se taie pestisor. O puteti taia la cutit sau la robot.

Intr-o cratita punem apa, otetul, sare, zahar, piper boabe, frunze dafin si o punem pe foc potrivit.

Cand clocoteste apa, adaugam ceapa taiata si amestecam usor. Fierbem aproximativ 10-15 minute dupa care scoatem ceapa intr-o strecuratoare si o lasam la scurs si racit. Scoatem foile de dafin si boabele de piper.

Amestecam maioneza cu ceapa marinata si o aranjam pe farfurii, boluri…

Peste stratul de maioneza cu ceapa aranjam chiftelele. Mie imi place acest mod de aranjare. Este mai „aerisit”. Am vazut ca multe persoane amesteca maioneza cu ceapa si chiftelele. Ramane la alegerea voastra cum aranjati platourile.

Pofta buna!

 

(Citit de 869 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.