Paine de casa

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Ingrediente :
– 1 kg faina alba
– 1 ou
– 25 g drojdie
– 1 lingurita zahar
– 20 ml ulei
– 1 lingurita sare
– 400 ml apa
 Mod de preparare :
Intr-o cescuta se pune drojdia impreuna cu zaharul si 2 lingurite apa. Se dizolva si se lasa la loc cald sa activeze drojdia.

Din obisnuinta eu cern faina. Se presara sarea peste faina.

Se face o adancitura in mijlocul fainii si se pune drojdia crescuta.

Se adauga apa calduta treptat si se incepe framantatul. Aluatul trebuie sa fie moale, putin lipicios dar sa nu se lipeasca de maini. Eu il framant aproximativ 20 de minute. Cand aluatul nu se mai lipeste de maini se adauga uleiul si se mai framanta putin pana se omogenizeaza.

Se acopera vasul cu aluat cu un prosop si se lasa la loc cald aproximativ 30-40 de minute.

Se scoate aluatul pe un blat de lucru presarat cu faina, se mai framanta putin apoi se lasa la odihnit 10 minute. Se imparte in 6 bucati mai mici.

Din fiecare bucata de aluat se intinde cate un sul. Pentru o paine aveti nevoie de 3 suluri.

Se impletesc cele 3 suluri si se pune in tavi unse cu ulei. Se lasa la crescut la loc cald.

Din cand in cand se ung painile cu oul batut cu un praf de sare.

Cand sunt gata crescute adica dupa 40-50 de minute se baga la cuptorul incalzit in prealabil, la 170 de grade si se coc pana se rumenesc frumos, aproximativ 40-50 de minute.

Cand sunt coapte, se rastoarna painile pe un fund de lemn si se acopera cu un prosop.

Se poate consuma dupa 2-3 ore.
Adaug si poze cu impletitura in sase a painii. Se imparte aluatul pentru o paine in sase bucati. Fiecare bucata se ruleaza. Cele sase suluri de aluat se unesc la capete.

Cele doua suluri de aluat din exterior se impletesc o data si se aduc in interior.

Se repeta aceasta operatiune pana se termina de impletit painea. Deci sulurile de aluat din exterior se impletesc si se aduc la interior.

Painea preparata in casa este foarte gustoasa si sanatoasa. Nu este greu de realizat.
Pofta buna!

 

(Citit de 296 ori, de 1 ori astăzi)
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *