Saratele cu branza si chimen

Ingrediente:

– 250 g unt 82 % grasime sau 150 g untura si 100 g unt

– 200 g telemea de oaie

– 200 g iaurt 3,5 grasime

– 500-550 g faina

– 2 oua (unul pentru compozitie si unul pentru uns saratelele)

– 1 lingura chimen

– seminte de chimen, susan, mac

– faina pentru blatul de lucru

Mod de preparare:

De cele mai multe ori fac saratelele cu cascaval. De aceasta data, cand m-am uitat in frigider, nu aveam nici o bucata de cascaval. Asa ca m-am dus la butoiasul cu branza de oaie pus pentru iarna si am scos o bucata de telemea, putin mai mare decat imi trebuia…surplusul l-am servit cu o ceapa rosie sparta pe masa cu pumnul. Sa traiasca cine a pus-o!

Branza  si untul rece le-am ras pe razatoare.

Pentru ca untura am scos-o din congelator putin mai devreme si era deja moale nu am mai avut ce rade. Dar daca este rece sau inghetata, se poate razui si aceasta.

Eu am folosit robotul pentru prepararea aluatului dar se poate framanta si manual, pasii sunt aceeasi.

Am pus in vasul robotului faina, chimenul, untul, branza si untura. Sare nu se pune pentru ca branza este sarata. Puteti folosi si telemea de vaca sau branza de burduf. Se mixeaza putin, doar cat compozitia capata un aspect nisipos, granulat.

Se adauga un ou si iaurtul si se mixeaza rapid pana cand se incorporeaza in aluat si ultimele ingrediente.

Se scoate aluatul pe blatul de lucru, se da o forma dreptunghiulara si se inveleste in folie alimentara. Se tine aluatul la frigider pentru minim 2 ore sau cel mai bine peste noapte.

Se scoate aluatul din frigider, se pune pe un blat de lucru presarat cu faina si se imparte in 2 bucati egale. Fiecare bucata se intinde cu sucitorul intr-o foaie de aproximativ 5 mm grosime. Se decupeaza aluatul cu ajutorul unui cutit sau cu o forma de patiserie in formele dorite.

Saratelele se aranjeaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ajutorul unei pensule cu ou batut si se presara pe ele semintele dorite (chimen, susan, mac).

Se coc saratelele, la 180 grade Celsius (cuptorul il incalziti in prealabil), timp de 15-20 minute.

Eu am pus saratelele in cutii de carton si le pastrez la racoare timp de cateva saptamani. Sunt foarte fragede si foarte gustoase. Se acompaniaza bine cu un pahar de vin.

Pofta buna!

(Citit de 1.050 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.