Covrigi de casa opariti
Ingrediente:
– 550 g faina
– 300 ml apa calduta
– 40 ml ulei
– 1 lingurita rasa sare
– 1 lingurita zahar
– 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
– susan, mac
– sare grunjoasa
– 50 g bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Ma tot gandeam de ceva timp sa incerc si eu o reteta de covrigi opariti si apoi copti. Nu stiu de ce tot amanam momentul. M-am hotarat intr-o zi, cand, discutand cu o colega de serviciu, ne-am amintit de copilarie si de bunataturile facute de mamele noastre. Ea si-a adus aminte de covrigii facuti de mama ei la sarbatorile de Craciun. Mi-a si adus reteta a doua zi, numai ca, o voi incerca in viitorul apropiat. Reteta mamei ei contine multe oua si mi se pare ca ii lipseste ceva. Nu stiu ce dar voi depista eu, cumva. Pana una alta, am facut aceasta reteta si vreau sa va spun ca sotul meu care nu mananca paine aproape deloc, a infulecat doi covrigi cand i-am scos din cuptor. Sunt foarte gustosi, putin crocanti la exterior si moi, pufosi la interior. Incercati reteta si o sa-mi dati dreptate.
In apa calduta puneti o lingurita cu zahar si drojdia uscata. Amestecati si lasati sa dospeasca 5-10 minute.
Eu am facut aluatul la robot dar il puteti framanta si manual.
Am pus faina si o lingurita rasa cu sare in bolul robotului. Am pornit aparatul la turatie mica si am adaugat mai intai drojdia apoi uleiul. Am marit turatia si am framantat aluatul 5-8 minute.
Cand aluatul este gata de framantat, se muta intr-un bol uns cu ulei, se acopera cu un prosop sau folie de plastic si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (40-50 minute). Eu l-am lasat la crescut in bolul robotului, doar am adaugat cativa stropi de ulei si i-am dat o forma rotunda.
Aluatul crescut se muta pe un blat de lucru, presarat cu putina faina. Eu l-am impartit in 8 bucati dar daca faceti covrigii mai mici il puteti imparti in 10 bucati.
Rulati fiecare bucata de aluat, cu mainile putin infainate si dati o forma de covrig, dupa preferinta. Eu va prezint in pozele de mai jos cum i-am facut eu dar puteti sa-i faceti pur si simplu rotunzi, impletiti sau cum va trece prin cap.
Intr-o oala puneti apa la fiert (4-5 l). Cand apa clocoteste adaugati bicarbonatul de sodiu.
Puneti rand pe rand cate un covrig in apa care clocoteste si-l opariti timp de 1 minut. Il scoateti cu o paleta si-l aranjati in tava tapetata cu hartie. Eu am facut covrigii mai mari si am pus cate 4 intr-o tava. Peste covrigi se presara sare grunjoasa (merge si sare fina) si mac sau susan. Covrigii se coc 20-25 minute, la 200 grade Celsius.
Sunt foarte gustosi. Se termina repede!
Pofta buna!
Lasă un răspuns