Salata de toamna (opintici, gogosari, ceapa, morcovi)
– 2 kg opintici
– 2 kg gogosari
– 1,5 kg ceapa
– 1 kg morcovi
Pentru bait :
– 1 l apa
– 0,4 l otet
– 10 linguri zahar
– 0,4 l ulei
– 2 linguri cu miere de albine
– 1 lingura cu boabe de mustar
– 1 lingura cu boabe ienibahar
– 1/2 lingura cu boabe de piper
– 1 si 1/2 linguri cu sare grunjoasa pentru muraturi
– 3-4 foi dafin
Mod de preparare :
Salata de opintici este foarte gustoasa si merge bine la fripturi. Eu o mai consum alaturi de cartofi sau chiar numai cu paine.
Opinticii se curata de impuritati, se spala si se pun la fiert intr-o cratita cu apa cat sa-i cuprinda si o lingurita de sare. Curatati spuma care se ridica deasupra si lasati la fiert buretii, la foc mijlociu, aproximativ 25-30 de minute. Cand sunt fierti se strecoara si se trec printr-un jet de apa rece.
Morcovii curatati si spalati se fierb in apa cu o lingurita de sare. Nu se fierb total, numai putin, cat sa se inmoaie putin si sa se poata taia mai usor.
Gogosarii se curata de cotoare si seminte, se spala si se taie pe lungime, fideluta.
Ceapa curatata si spalata se taie julien.
Morcovii fierti si raciti se taie in rondele. Daca au diametrul mai mare, se taie in jumatati de rondele.
Acum avem toate ingredientele pregatite. Ne ocupam in continuare de prepararea baitului.
Puneti pe foc o cratita incapatoare. In ea puneti apa, otetul, uleiul, foile de dafin, boabele de mustar si ienibahar, piperul, zaharul, sarea si mierea de albine.
Cand acest amestec da in clocot se adauga pe rand legumele. Prima data se pun gogosarii si se clocotesc 3-4 minute. Se scot apoi cu o paleta si se pun intr-un castron sau cratita.
Se pune apoi in bait ceapa. Se scoate dupa 3-4 minute si se rastoarna langa gogosari.
Punem in bait si morcovii pentru 2-3 minute. Se scot si se rastoarna peste gogosari si ceapa.
La final punem in bait opinticii si le tragem un clococt de 3-4 minute.
Se adauga si opinticii la celelalte legume si amestecam. In acelasi timp adunam de prin compozitie frunzele de dafin si celelalte condimente.
Punem salata in borcane spalate si uscate in cuptor. Tasam bine compozitia in borcane iar deasupra turnam 1-2 linguri din bait (pana se umple borcanul). Infiletam capacele la borcane.
Borcanele se pun intr-un vas larg si inalt pe fundul caruia am pus un prosop. Se toarna apa in vas cat sa ajunga pana aproape de capace. Se sterilizeaza borcanele timp de 25-30 de minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Se stinge focul si lasam borcanele in apa pana se racesc.
Este o salata fina, foarte apreciata de familia mea.
Lasă un răspuns