Pasta de peste
– 3 kg peste (crap, caras, fitofag, salau…merge aproape orice fel de peste)
– 400 g pasta de tomate
– 2 kg ceapa
– 500 ml ulei
– 10 linguri de otet
– sare si piper dupa gust
– 1 lingura condimente pentru peste
Mod de preparare :
Pasta de peste este foarte gustoasa si se poate pastra pentru mai mult timp daca borcanele in care se depoziteaza sunt sterilizate. La aceasta reteta se poate folosi aproape orice fel de peste. Eu am avut un file de crap de Dunare. Folosind un file, fara multi spini, nu a trebuit sa-l fierb mult timp (aproximativ 1 ora). In cazul in care folositi pestele intreg, fierberea poate sa dureze 3-4 ore.
Am spalat pestele si l-am pus intr-o cratita cu apa cat sa-l cuprinda, o lingurita de sare, otetul si cateva boabe de piper (eu am folosit piper verde dar merge foarte bine si cel negru).
Am fiert pestele timp de 1 ora la foc potrivit. Daca nu aveti file de peste ci orice alt fel de peste, cu spini multi, il fierbeti 3-4 ore, la foc mic spre potrivit. Se poate fierbe si la cuptor. Ideea este ca oasele de peste trebuie sa se inmoaie.
Cat timp a fiert pestele, am curatat si spalat ceapa. Am taiat-o in bucati mari si am pus-o la calit in 300 ml ulei.
Cand pestele este fiert, se opreste focul, se strecoara apa in care a fiert si se lasa la racorit. Se toaca apoi prin masina de tocat carne. La fel procedam si cu ceapa dupa ce a fost calita si racita. In cazul meu, folosind file de peste nu am avut spini. In cazul in care folositi bucati de peste cu spini, dupa ce au fiert si racit, alegeti spinii mari. Cei mici vor fi macerati si se vor toca impreuna cu carnea.
Pestele si ceapa tocate se pun intr-o cratita incapatoare si se pun pe foc mic spre potrivit. Eu am folosit un ceaun de tuci. Se adauga uleiul in care a fost calita ceapa plus restul de ulei pana la 500 ml. Cantitatea de ulei poate fi crescuta in functie de preferinta voastra si dupa cum cere compozitia. Eu am folosit putin mai mult, aproximativ 600-700 ml ulei.
Se adauga acum si condimentele pentru peste (optional), sarea si piperul dupa gust.
Se amesteca in compozitie. Dupa aproximativ 20 de minute se adauga si pasta de tomate.
Se mai fierbe pasta de peste 30-40 de minute, amestecand din cand in cand in ea.
Cand uleiul se ridica la suprafata….pasta este gata. Se inchide focul. Pasta de peste se pune cat este calda in borcane spalate si sterilizate. Se infileteaza capacele iar borcanele se pun intr-o cratita pe fundul careia am pus un prosop. Eu pun prosoape si printre borcane. Se toarna apa calda spre fierbinte printre borcane, pana aproape de gatul lor. Se sterilizeaza timp de 40-50 de minute din momentul in care incepe sa clocoteasca apa. Dupa acest timp, se stinge focul si se lasa borcanele in apa in care au fost sterilizate pana cand se racesc. Se depoziteaza apoi in loc racoros si pot fi pastrate cateva luni….si pentru iarna.

Lasă un răspuns