Ciorba cu carnati afumati
Ingrediente:
– 400 g carnati afumati
– 5-6 cartofi
– 1 morcov mare sau 2 mai mici
– 1 radacina de patrunjel
– 1 radacina de pastarnac
– 1/4 radacina telina
– 1 ardei gras rosu
– 1 ceapa
– 2 rosii
– 4 linguri ulei
– 300-400 ml bors de putina
– sare si piper dupa gust
– frunze de patrunjel verde
– 1 lingura cu bulion (optional)
– fidea (optional
Mod de preparare:
Ciorbele sunt iubite in familia mea. Insa aceasta, cu carnati afumati este preferata mea. Din cand in cand o mai prepar si atunci cand merg in vacanta. Aproape fiecare persoana din grupul meu aduce afumaturi. Si cum uneori sunt prea multe, a doua zi (dupa o noapte de petrecere), prepar aceasta ciorba care este asteptata de fiecare.
Radacinoasele, ardeiul gras si ceapa se taie marunt, cubulete.
Cartofii se taie cubulete, mai mari sau mai mici…dupa preferinta.
Carnatii afumati se taie in felii mici.
Rosiilor le rupeti codita, le crestati in X la baza lor si le puneti pentru un minut in apa care fierbe. Se scot imediat si se pun intr-un bol cu apa rece (eventual cu gheata). Acest procedeu se numeste blansare. Dupa racire, se decojesc si se taie in bucati mici sau mai mari, dupa preferinta.
Intr-o oala, se pune uleiul la incins si calim 1-2 minute, ceapa, morcovul si carnatii. Adaugam apoi si celelalte radacinoase impreuna cu ardeiul. Amestecam si turnam peste legume apa fierbinte.
Pentru ca le aveam la indemana, am pus si cateva felii de kaizer.
Cand legumele sunt fierte, se adauga cartofii si rosiile taiate cubulete.
Cand cartofii sunt aproape fierti, se adauga optional bulionul dizolvat in putina apa. Se toarna in ciorba borsul fiert separat si se mai fierbe 7-10 minute. Se opreste focul si se presara deasupra frunze de patrunjel taiate marunt. Eu am adaugat si putin leustean. Daca doriti si va place, puteti presara marar, cimbru, tarhon. Daca nu aveti bors puteti inacri ciorba cu otet sau zeama de varza.
Eu am servit-o simpla dar puteti drege ciorba cu smantana. O bunatate!
Pofta buna!

Lasă un răspuns