Ciorba de miel
Ingrediente:
– 1 Kg carne de miel cu os
– 2 cepe
– 2 morcovi
– 2 radacini de patrunjel
– 1 radacina de pastarnac
– 1 ardei gras rosu
– 1/2 bucata de telina
– 300-500 ml bors (in functie de cat de acru este)
– sare si piper dupa gust
– 2 galbenusuri de ou
– 300-400 ml smantana
– 2-3 linguri de orez
– 1 legatura de leustean
Mod de preparare:
Foarte multi ani nu am mancat carne de miel. Gateam pentru familie dar eu nu gustam. Insa, acum cativa ani, venind de la drum lung si trecand pe la parinti, mama m-a asteptat cu o ciorba dar nu mi-a spus din ce este facuta. Abia dupa ce am mancat-o si am adus laude mamei pentru bunatatea de ciorba, am aflat ca mancasem miel. De atunci o prepar mereu la sarbatorile pascale.
Pentru aceasta ciorba, se foloseste carne cu os (gat, coaste, cap) dar puteti pune si cateva bucati de pulpa de miel. Carnea se curata de pielea si grasimea in exces si se pune la fiert intr-o oala cu apa rece si o lingurita cu sare.
Se indeparteaza spuma formata pana cand zeama este limpede. Intre timp se taie legumele (ceapa marunt iar radacinoasele si ardeiul cubulete).
Cand nu se mai formeaza spuma la suprafata, se adauga ceapa si radacinoasele dar fara ardeiul gras. Acesta se va adauga mai tarziu, aproximativ dupa 15 minute.
Cand carnea este fiarta, se scoate din supa, se desprinde de pe oase si se taie in bucati potrivite. Acum este momentul sa mai completatati supa cu apa fierbinte (daca lichidul a scazut) si sa adaugati orezul. Se da gust de sare si piper si se pun in oala bucatile de carne.
Se fierbe separat borsul si apoi se toarna in oala. Se dau cateva clocote si se opreste focul.
Intr-un castron, se amesteca galbenusurile de ou cu smantana, se adauga 1-2 polonice cu zeama fierbinte, se omogenizeaza si se toarna in oala.
Se adauga leusteanul spalat si tocat marunt. In ciorba se mai poate pune loboda, macris, tarhon, spanac.
Se serveste fierbinte cu ardei iute.
Pofta buna!
Lasă un răspuns