Compot de cirese
La inceputul acestui an, m-am hotarat sa mananc cat mai sanatos. Adica, tot ce am in gradina mea si in gradina parintilor de la tara sa valorific in folosul familiei mele. Mi-am propus sa fac compot, dulceata, zacusca, bulion si suc de rosii, legume pentru iarna, etc. Stiu ca voi avea ceva de muncit dar cand ma gandesc la sanatatea familiei mele …nimic nu-mi sta in cale pentru a-mi duce la indeplinire hotararea.
Reteta compotului de cirese este una dintre preferatele mele. Si….trebuie sa recunosc ca imi place si compotul de visine. Nu este greu de preparat acest compot.
Ingrediente:
– cirese
– zahar
– apa
Mod de preparare:
Primul pas este adunatul cireselor, bineinteles daca locuiti la casa si aveti livada. Daca nu, va ramane optiunea cumparatului din piata. Pentru compot alegeti ciresele sanatoase, fara lovituri, crapate sau prea coapte. Ele trebuie sa ramana intregi, dupa ce au fost fierte.
Se scot coditele de la cirese si se spala sub jet de apa. Se lasa ciresele in apa rece 30 de minute. Daca au viermi, acestia vor iesi la suprafata. Nu trebuie sa ne facem griji in privinta viermilor. Daca ciresele au cativa viermi, inseamna ca fructele nu au fost stropite si sunt naturale…..adica bio.
Puneti ciresele in borcane (spalate si sterilizate in cuptor), pe trei sferturi sau chiar pe jumatate, daca doriti sa aveti mai multa zeama. Peste cirese puneti 2-3 linguri de zahar, dupa gust.
Completam cu apa, lasand un spatiu gol, de cativa mm pana la gura borcanului. Eu am pus apa de fantana.
Infiletam capacele la borcane.
Punem borcanele in oale (pe fundul oalelor punem cate un prosop de bucatarie iar borcanele le invelim in ziare sau hartie…eu nu le-am invelit in hartie dar le-am pus la distanta, adica sa nu se atinga intre ele). Turnam apa in oala cat sa ajunga pana la capac. Punem oala pe foc, la inceput mare, pana da in clocot, apoi reducem si lasam sa fiarba la foc mic timp de 35 minute. Oprim focul, acoperim oala cu un prosop si lasam borcanele cu compot sa se raceasca in apa in care au fiert.
Dupa ce borcanele s-au racit (eu le las de obicei peste noapte), le scoatem din apa, le stergem si le depozitam in camara.
Ca si termen de valabilitate……rezista si 2-3 ani. Dar la mine se consuma foarte repede…
Pofta buna!
Lasă un răspuns