Dulceata de lapte (crema caramel)
Ingrediente:
– 1 l lapte integral
– un praf de sare
– 300 g zahar (15 linguri pline)
– un varf lingurita bicarbonat de sodiu
Mod de preparare:
Am dorit sa prepar o prajitura cu o crema in compozitia careia intra si o crema caramel obtinuta dintr-o conserva de lapte condensat indulcit. Cum in orasul in care locuiesc nu am gasit aceasta conserva, am realizat aceasta crema din lapte integral. Procedeul nu este sofisticat insa necesita mult timp pentru fierbere.
Crema obtinuta, care se mai numeste si „Dulce de Leche”, poate fi mancata ca atare sau se poate folosi la toppinguri pentru inghetata, clatite, gogosi dar si ca ingredient de baza in alte retete (cozonaci, prajituri, etc). Se acompaniaza bine cu multe fructe, se pot glazura prajituri.
Pentru reteta aveti nevoie de lapte de vaca integral. Este foarte bun laptele cumparat din piata, de la tarani. Eu am cumparat un lapte din market, cu 3,5 % grasime.
Puneti toate ingredientele intr-o cratita cu fund dublu, antiaderenta si incapatoare. Puneti cratita pe foc mijlociu spre mare si amestecati in lapte cu o lingura de lemn pana se dizolva laptele.
In momentul in care laptele isi dubleaza volumul (se va umfla), focul se reduce la mic.
Din acest moment nu se mai amesteca in lapte si se fierbe timp de 90-120 minute. Nu acoperiti cratita cu capac pentru ca timpul de realizare al cremei se va mari. Eu am facut aceasta greseala, adica am pus capac si dupa 2 ore de fiert m-am hotarat sa iau capacul si am mai fiert laptele o ora. Timpul de fierbere depinde de consistenta pe care o doriti pentru crema. Eu am oprit focul atunci cand crema curgea ca o smantana mai subtire.
Am pus crema intr-un bol si dupa ce s-a racit am introdus-o in frigider urmand ca a doua zi sa o folosesc la o prajitura. Este foarte gustoasa.
Din ingredientele de mai sus a rezultat 370 g crema. Pentru ca are mult zahar in compozitie si pentru ca este tinut mult timp pe foc, Dulcele de Leche rezista cateva saptamani in frigider.
Spor la bucatarit!
Lasă un răspuns