Lasagna cu sos Bolognese
Ingrediente:
Pentru sos Bolognese:
– 800 g carne tocata (vita + porc)
– 4 linguri ulei
– 2 cepe potrivite
– 2 morcovi
– 3 catei usturoi
– 2 linguri pasta tomate
– 600 g suc de rosii
– 400 ml supa de legume sau carne
– sare si piper macinat dupa gust
– cate un varf lingurita condimente uscate, din fiecare: cimbru, salvie, maghiran, busuioc, oregano, rozmarin, patrunjel
– 2 frunze dafin
Pentru sos bechamel:
– 700 ml lapte
– 70 g unt
– 70 g faina alba
– un varf lingurita nucsoara macinata
– un varf lingurita cimbru
– sare si piper macinat, dupa gust
Pentru asamblare mai avem nevoie:
– foi lasagna
– 70 g parmezan
– 150 g mozzarella
Mod de preparare:
Nu imi plac in mod deosebit pastele dar pentru ca sotul meu le adora, pregatesc din cand in cand si pentru „sufletelul lui”.
Pentru lasagna avem nevoie de o carne slaba. Eu am folosit carne de vita in combinatie cu putina carne de porc. As fi putut pune numai carne de vita dar…..mie imi place mai mult carnea de porc. Asa ca am facut o combinatie.
Am tocat carnea si pentru ca tot am pus masina de tocat in functiune am tocat si ceapa si morcovul. Pentru ceapa si morcov puteti folosi robotul sau chiar le puteti taia marunt cu cutitul.
Intr-o tigaie am undit putin ceapa, morcovul si usturoiul in ulei, pana se inmoaie. Am adaugat apoi carnea tocata si am rasfirat-o in amestec cu o lingura. Am amestecat compozitia si am calit-o 4-5 minute pana carnea isi schimba culoarea. Cand carnea s-a calit, adaugam pasta de tomate, amestecam in compozitie si apoi turnam sucul de rosii. Am folosit un suc de rosii concentrat, preparat de mine din rosiile mele din gradina.
Adaugam acum in sos si condimentele.
Puteti omite unele condimente daca nu va plac. Se toarna peste compozitie supa de legume sau carne (puteti folosi si apa in lipsa supei), se amesteca si se fierbe sosul la foc mic aproximativ 35-40 minute. Sosul trebuie sa aiba o consistenta densa.
Daca puteti lucra in acelasi timp la mai multe tigai, puteti prepara si sosul bechamel in acelasi timp. Daca va este greu, puteti prepara sosul Bechamel dupa ce ati inchis focul la sosul Bolognese.
Pentru sosul Bechamel, topiti untul intr-un vas. Cand untul este topit, adaugati faina si amestecati, la foc mic. Adaugati putin cate putin laptele caldut si amestecati cu un tel. Tot acum adaugati si condimentele. Fierbeti amestecul pana se ingroasa. Sosul trebuie sa fie gros dar in acelasi timp fluid.
Pentru asamblare am folosit o tava cu dimensiunea 26/30 cm. Am uns-o cu putin unt. Eu am folosit foi de lasagna italiene, cu ou, care nu necesita prefierbere.
In tava unsa cu putin unt, punem putin sos Bolognese (se pune o cantitate mica pentru a evita arderea foilor de lasagna).
Aranjam intr-un strat cateva foi, peste acestea punem putin sos Bechamel si nivelam stratul.
Peste sosul Bechamel se pune un strat de carne, se presara parmezan ras si….iar un strat de paste, apoi sos Bechamel si se repeta operatiunea pana umplem tava. Eu am pus trei straturi de paste. Ultimul rand trebuie sa fie de paste, acoperit de sos Bechamel. Deasupra de presara mozzarella rasa si parmezan. Eu nu am avut la momentul prepararii mozzarella dar am inlocuit-o cu cascaval ras.
Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius pentru aproximativ 50-60 minute. Cand lasagna este frumos rumenita, se scoate din cuptor si se lasa la racorit.
Lasagna se taie bine atunci cand este rece. Daca va place calda o puteti incalzi in cuptor pentru cateva minute.
Este foarte gustoasa!
Pofta buna!
Lasă un răspuns