Marinata pentru miel
Ingrediente:
– 2 kg carne miel (pulpa, spata, cotlet)
– 1 l vin alb (sau 0,750 l vin alb si 0,250 l vin roze)
– 500 ml apa
– 1 legatura usturoi verde
– 3-4 catei usturoi
– 1 legatura ceapa verde
– 1/2 ceapa uscata
– 4-5 foi dafin
– 100 ml ulei
– 1 lingura piper boabe
– 1 lingurita piper macinat
– sare dupa gust (2 linguri rase)
– 2 lingurite cimbru uscat
– 2 lingurite rozmarin uscat
– 1 lingurita menta uscata
Mod de preparare:
Spalam bucatile de carne si le asezam intr-un vas.
Peste ele turnam uleiul, vinul si apa. Daca bucatile de carne sunt acoperite total cu vinul, nu mai adaugati apa. Nu va zgarciti la vin. Cu cat este mai de calitate cu atat mai mult va iesi o friptura gustoasa. Eu am combinat vin alb cu un vin roze de tara. Adaugam apoi ceapa si usturoiul verde taiat marunt. Eu am combinat ceapa si usturoi verde cu ceapa si usturoi uscat. Asezonam lichidul cu condimente (rozmarin, cimbru, menta, piper si sare). Amestecam, acoperim vasul cu o folie si-l introducem in frigider. Eu tin la fezandat carnea timp de 2 zile (se poate tine pana la 5 zile). Daca va grabiti puteti sa-l tineti numai cateva ore (5-9 ore). Dimineata, in duminica Pastelui, tin friptura la cuptor 3 ore, la 150 grade (cu jumatate din cantitatea de zeama in care a stat la fezandat). Primele 2 ore tin tava la cuptor acoperita cu o folie de aluminiu, timp in care carnea este inabusita. Ultima ora de stat in cuptor, scot folia de aluminiu si las friptura sa se rumeneasca. Carnea va fi frageda si aromata. Pur si simplu se topeste in gura.
Pofta buna!
Lasă un răspuns