Marmelada de coarne
Ingrediente:
– 1 Kg coarne
– 400 g zahar
– 250 g zahar gelifiant
Mod de preparare:
Stiam cum arata aceste fructe dar niciodata nu am preparat ceva din ele. Stiam ca se pun cu alcool dar in rest…nimic. Ieri am trecut prin piata si de fiecare data, arunc o privire si pe la oamenii de la tara sa vad ce au de vandut. Asa am dat si peste o persoana care vindea coarne. Eram grabita, nu m-am gandit mult si am cumparat 1 kg de fructe. Nu stiam ce voi face din ele dar m-am gandit ca le voi folosi eu la ceva.
Cand am ajuns acasa si am dat jos din portbagaj cumparaturile, m-am gandit ca am facut o greseala cand le-am cumparat. Deja aveam in plan sa coc ardei, vinete si timpul nu-mi permitea sa ma ocup si de ele. Dar pana la urma timpul mi-a ajuns pentru fiecare operatiune.
Mai intai le-am curatat de codite si le-am spalat sub jet de apa.
Apoi am scos samburele de la fiecare fructa. Am incercat mai intai sa scot samburii cu ustensila pe care o folosesc la cirese, visine. Am scos cativa samburi dar cu greutate. Unele fructe erau mai mici, unele mai mari, nu prea eram multumita de rezultat.
Apoi am apelat la o tehnica mai rudimentara, am presat fiecare fructa cu fundul unei canite de cafea si apoi am scos samburele manual.
Coarnele au marimea si consistenta maslinelor. Si samburele este aproximativ la fel ca si marime.
Este putina migaleala dar pana la urma am reusit sa scot toti samburii intr-un timp record, zic eu, 30 de minute. Dintr-un kg de fructe am mai ramas dupa indepartarea samburilor cu 650 g. Proportia la fructe/zahar a fost de 1:1.
Peste fructele fara samburi am pus 400 g zahar si le-am lasat 2-3 ore. Dupa acest timp, le-am pasat cu un blender manual.
Am pus pasta de coarne pe foc. La inceput am dat focul la mare. Cand a inceput sa clocoteasca, am dat focul la mic. Dupa 30 de minute am tras cratita de pe foc si am adaugat zaharul gelifiant.
Am amestecat in compozitie si am pus cratita pe foc mic spre mijlociu pentru inca 20 de minute. Am amestecat aproape continuu cu o lingura de lemn. Pentru siguranta ca nu mi se prinde compozitia de fundul cratitei, eu am pus intre foc si cratita, o tabla pe care o folosesc de obicei la copt ardei. Eu nu am avut dar puteti adauga in compozitie si zeama de la 1/2 lamaie.
Daca nu aveti zahar gelifiant, folositi zahar obisnuit. Fierbeti compozitia ca la un gem obisnuit.
Turnati compozitia fierbinte in borcane (spalate si sterilizate in prelabil), infiletati capacele si …gata. Acoperiti borcanele cu o patura si le lasati in aceasta stare pana ce se racesc.
Marmelada de coarne se poate manca ca atare, unsa pe paine, biscuiti sau se poate folosi la diferite prajituri sau tarte.
Este o marmelada fina, frumos colorata, parfumata, usor acrisoara. Cu siguranta, zilele viitoare voi mai cumpara cateva kilograme de coarne. Este prea buna!
Pofta buna!
Lasă un răspuns