Mucenici cu aluat de foietaj

fashiondays.ro

Ingrediente :

– 2 oua

– 800 – 850 g faina

– 100 g unt topit

– 250 ml lapte

– 50 ml apa

– 14 g drojdie uscata

– 150 g zahar tos

– 16 g zahar vanilat

– 60 g miere de albine

– un praf sare

– coaja rasa de la o lamaie

– coaja rasa de la o portocala

– 1 lingura ulei

Pentru uns :

– 100 g unt moale 80 % (pentru uns aluatul)

– 2 galbenusuri de ou ( pentru uns mucenicii)

Pentru sirop :

– 700 ml apa

– 350 g zahar tos

– 60 g miere de albine

– sucul si coaja rasa de la o lamaie

– sucul si coaja rasa de la o portocala

– 1 lingura esenta vanilie

Pentru decor :

– 400 g nuca macinata

Mod de preparare :

Faina cernuta se amesteca cu sarea si pune intr-un vas incapator sau in bolul de la robot (cazul meu).

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar si 50 ml apa si se lasa la dospit.

Laptele, zaharul si untul se incalzesc usor.

Se adauga zaharul vanilat, mierea, coaja de lamaie si portocala.

Compozitia se adauga in vasul cu faina.

Se adauga ouale batute cu o furculita si drojdia.

Se framanta la mana sau la robot pana se obtine un aluat elastic si omogen.

Se rotunjeste aluatul, se unge cu ulei si se pune la dospit intr-un bol acoperit cu folie.

Cand aluatul si-a dublat volumul, se pune pe blatul de lucru, se intinde intr-o foaie si se unge cu untul moale.

answear.ro

Se impatureste in 3, apoi se aduc capetele spre mijloc. Aluatul se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru aproximativ 30 de minute.

Zaharul, apa, sucul si coaja de portocala si lamaie se fierb cateva clocote. Se ia de pe foc, se adauga mierea si esenta de vanilie si se lasa la racorit.

Se scoate aluatul din frigider si se imparte in doua. O jumatate se pune inapoi la frigider pana ii vine randul sa fie lucrat. O jumatate se intinde pe blatul de lucru si i se da forma de dreptunghi, cu laturi de 24/40 cm. Se taie fasii cu lungimea de 40 cm si latimea de aproximativ 2 cm. Se rasucesc, li se da forma de mucenic si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Cealalta jumatate de aluat din frigider se lucreaza dupa ce primii mucenici sunt gata sau intre timp ce primii se coc.

Tava cu mucenici se acopera cu un prosop si se pune la loc cald, la dospit pentru 30 de minute. Intre timp se porneste cuptorul, la 175 grade celsius.

Se ung mucenicii cu galbenus de ou batut cu putin lapte si se introduc in cuptor timp de 25-30 de minute.

Cand sunt gata, se scoate tava din cuptor si se lasa la racorit 2-3 minute. Se toarna peste ei sirop cald spre fierbinte.

Mucenicii vor absorbi siropul imediat. Se scot pe un platou si se presara nuca macinata peste ei.

Pofta buna!

 

answear.ro
(Citit de 75 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.