Piept de rata cu morcovi caramelizati si sos de portocale
Ingrediente:
– 2 bucati piept de rata
– sare si piper dupa gust
– 3-4 morcovi potriviti ca marime (300 g gata curatati)
– 1 lingura miere de albine
– 1 lingura zahar alb sau brun
– 2 portocale
– 60 g unt
Mod de preparare:
Morcovii curatati si spalati se taie in fasii sau rondele.
Se pun intr-o cratita, se toarna apa cat sa-i acopere, se adauga untul si mierea de albine si se fierb la foc mic, pana scade aproape tot lichidul.
Pieptul de rata de cresteaza pe partea cu piele, se condimenteaza cu sare si piper pe ambele parti si se prajeste intr-o tigaie, fara ulei, cate 6 minute pe fiecare parte. Se prajeste mai intai pe partea cu piele.
Pieptul prajit se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se mai coace in cuptor (incalzit in prealabil) inca 8 minute, la 180 grade Celsius.
In tigaia in care s-a prajit pieptul de rata si a ramas putina grasime se pune sucul de la o portocala. Se tine pe foc 1-2 minute timp in care se amesteca cu o lingura.
Se strecoara sucul printr-o sita in alt vas. Eu am folosit un ibric.
Se pune ibricul pe foc mic, se adauga o lingura cu zahar, se scurge putin lichid de la morcovii caramelizati si se lasa sa fiarba, domol, pana se formeaza un sos.
Se stinge focul si se adauga in sirop coaja rasa de portocala (o lingura) si fileuri de portocala (de la o portocala).
Si acum, cand toate sunt gata, se aranjeaza pe un platou, morcovii, pieptul de rata feliat, fileuri de portocala iar deasupra se toarna putin din siropul de portocala.
Este o delicatesa! Pofta buna!
Lasă un răspuns