Prajitura cu foi cu nuca si crema de frisca cu nuca

fashiondays.ro

Ingrediente:

Pentru foi:

– 100 g unt 82%

– 100 g zahar pudra

– 2 oua

– 150 g nuca macinata

– 1 praf de sare

– 1 lingura esenta vanilie

– 4 g praf de copt

– 220-240 g faina

Pentru crema:

– 800 g smantana pentru frisca, sa aiba un continut minim de 30%

– 100 g zahar pudra

– 2 linguri esenta rom

– 2 linguri rase cacao

– 250 g nuca macinata

Pentru decor:

– 80 g ciocolata cu lapte

Mod de preparare:

Incepem cu prepararea foilor. Ingredientele de mai sus sunt pentru 3 foi. Eu am facut 6 foi din start si le-am umplut cu doua feluri de crema. Este drept ca am avut un eveniment de sarbatorit si am avut nevoie de multe prajituri.

Eu am facut aluatul foilor la robot dar daca nu detineti un robot, tehnica este aceeasi, numai ca folositi un mixer manual.

Am pus in vasul robotului untul moale, sarea, esenta de vanilie si zaharul pudra. Daca nu aveti la indemana zahar pudra, puteti folosi zahar tos dar timpul de lucru va fi mai lung.

Mixam untul cu zaharul, vanilia, sarea si zaharul pudra pana cand compozitia devine cremoasa si creste in volum. Adaugam apoi, rand pe rand cate un ou si mixam pana cand compozitia este omogena. Atentie: nu adaugati toate ouale deodata. Adaugam apoi nuca macinata, toata deodata si mixam la viteza mica. La final adaugam faina (amestecata cu praful de copt) si mai mixam putin pana cand incorporam si faina in compozitie. Nu mixati foarte mult aluatul.

Aluatul rezultat, l-am pus intr-o punga de plastic, i-am dat o forma plata, regulata si l-am dat la frigider pentru 45-60 minute.

Pornim cuptorul la 180 grade Celsius.

Scoatem aluatul de la frigider si il impatim in 3 bucati aproximativ egale. Daca doriti precizie, folositi un cantar. In poza mea apar 6 bucati pentru ca v-am spus ca am facut 6 foi (dubland cantitatile).

Pastram pa masa de lucru doar bucata de aluat pe care urmeaza sa o intindem, restul bucatilor le introducem la frigider. Eu am pregatit din timp si coli de hartie de copt, taiate la dimensiunea de 39/35 cm.

Pe o coala de hartie, am pus aluatul, l-am acoperit cu o alta hartie de copt si apoi l-am intins cu sucitorul, la dimensiunea de 26/31 cm. Aluatul se vede foarte bine prin hartia de copt pusa deasupra asa ca am putut sa masor dimensiunile foii de aluat.

answear.ro

Cand foaia de aluat este intinsa la dimensiunile dorite, se indeparteaza coala de hartie de deasupra si se transfera foaia de aluat, cu tot cu hartie, pe o tava de copt. Intepati foaia de aluat cu o furculita din loc in loc. Se introduce tava in cuptor si se coace timp de 7-8 minute. In momentul cand incep sa capete o culoare brun-aurie de jur imprejur este semn ca sunt coapte. Se scot din cuptor si se transfera cu tot cu hartie pe un blat de lucru. Le lasam sa se raceasca pe hartia pe care au fost coapte. Urmatoarele foi, se suprapun cu tot cu foile de copt peste cele deja coapte si scoase din cuptor. Sunt foarte fragede si se sparg usor. Foile crapate se pun la mijloc sau chiar deasupra. Nu conteaza, oricum nu se vad, vin imbracate cu crema.

Pentru crema, mixam smantana pana creste in volum, adaugam zaharul pudra si mixam pana cand se incorporeaza si acesta. Frisca rezultata trebuie sa fie ferma, groasa. Se adauga esenta de rom, se mixeaza putin. Se adauga apoi nuca macinata si cacao, se amesteca cu o spatula pana la incorporarea ei in compozitie.

Pe o tava, se pune prima foaie, se adauga 1/3 din crema si se intinde in strat uniform. Se foloseste la intins crema un cutit cu lama lata. Se pune a doua foaie…crema, foaie si iar crema. Ansamblarea prajiturii se termina cu un strat de crema.

Deasupra se rade o ciocolata cu lapte. Prajitura se da la rece pentru 12 ore. Eu am folosit o ciocolata cu lapte alb/negru.

Este o prajitura super delicioasa!

Pofta buna!

 

answear.ro
(Citit de 3.448 ori, de 1 ori astăzi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.