Rosii cherry murate
– rosii cherry rosii si galbene
– sare grunjoasa pentru muraturi
– apa
– bete si seminte de marar uscat
– frunze de visin
– frunze de telina
– boabe de mustar
– boabe de ienibahar
– usturoi
– hrean
Mod de preparare :
In familia mea rosiile sunt foarte iubite, aproape toate soiurile. In primavara cand am pus rasadurile, am pus multe atat ca numar cat si ca soiuri. Acum toamna, am atatea rosii incat in fiecare zi ma gandesc ce sa mai prepar din ele. Am impartit rosiile la neamuri si la vecini dar m-am gandit ca nu ar fi rau sa pun si la murat cateva. Oricum puneam la murat dar anul acesta am multe rosii cherry si m-am gandit ca si ele ar putea fi murate.
Asa ca, m-am apucat de treaba. Am pus pe foc o cratita cu apa si sare. La fiecare litru de apa am adaugat o lingura de sare (va recomand sa folositi sare grunjoasa neiodata pentru muraturi). Am lasat sa traga cateva clocote saramura apoi am stins focul si am lasat-o la racit.
Intre timp se spala rosiile si se pregatesc condimentele.
Pe fundul borcanului se pun 3-4 frunze de telina, 2 frunze de visin, 3-4 catei de usturoi, cateva boabe de mustar si ienibahar, bete si seminte de marar.
Se aranjeaza apoi rosiile in borcan in asa fel incat sa va incapa cat mai multe. Printre ele mai aruncati cate un catel de usturoi, 2-3 frunze de telina,1-2 frunze de visin, bete si seminte de marar. Deasupra am pus 1-2 fasii de hrean. Hreanul este optional…..se poate si fara.
Cand saramura este calduta, se toarna cu ajutorul unui polonic peste rosii pana se umple borcanul. Puneti capacele si infiletati.
Se lasa borcanele la caldura 2-3 zile apoi se pun in beci, la racoare.
Iarna, cand afara ninge ca-n povesti, in soba duduie focul si in cuptor sfaraie friptura, dam o fuga pana la beci si scoatem borcanul cu rosii murate care se va acompania foarte bine cu celelalte preparate. O simfonie de arome si culori!

Lasă un răspuns