Salata Boeuf
– 4-5 cartofi mari
– 4-5 morcovi
– 1 telina potrivita
– 2 radacini de patrunjel
– 4-5 linguri cu varf de mazare din conserva
– 5-6 castraveti murati
– sare si piper dupa gust
– 400 g carne de vitel sau pasare
– 2-3 linguri cu mustar
Pentru maioneza :
– 2 galbenusuri fierte
– 1 galbenus crud
– sare dupa gust
– 1-2 lingurite cu zeama de lamaie
– 500- 600 ml ulei
Mod de preparare :
Mai intai preparam maioneza. Aceasta se obtine prin emulsionarea uleiului cu galbenusul de ou, prin batere rapida, formand o masa cremoasa. Uleiul trebuie tinut la temperatura camerei 2-3 ore inainte de a-l folosi. Cele 2 gabenusuri fierte, date prin sita, se amesteca cu galbenusul crud si cu un praf de sare. Se adauga uleiul putin cate putin, prin picurare. Se amesteca cu o lingura de lemn. Chiar de la inceput se adauga la galbenusuri 1-2 lingurite cu zeama de lamaie care ajuta uleiul sa se emulsioneze rapid, evitand astfel taierea ( separarea uleiului). In loc de lamaie, se poate pune o lingurita cu mustar. Cand maioneza devine consistenta, aceasta se stropeste cu o lingurita de apa rece, ca sa se inmoaie si sa se incorporeze mai usor uleiul. Pentru un galbenus de ou se pot pune aproximativ 200 ml ulei, adaugat putin cate putin….mai ales la inceput.
Pentru o salata boeuf gustoasa, zarzavatul ar trebui fiert in supa de carne. Se poate fierbe zarzavatul si separat in apa cu putina sare numai ca gustul o sa fie diferit. Dupa ce ati fiert zarzavatul si acesta s-a racit, il taiati in cuburi mici. Se poate da si pe razatoare dar la fel, aspectul va fi altul. Carnea fiarta o taiati in cubulete mici. Se amesteca toate aceste ingrediente impreuna cu mazarea. Eu am mai adaugat 1-2 lingurite cu mustar. Peste aceasta compozitie se pune maioneza (pastrandu-se cateva linguri pentru ornat) si se amesteca.
Salata se aseaza pe platou, se aranjeaza dupa forma acestuia si se niveleaza cu ajutorul unui cutit cu lama lata. Deasupra se pune un strat de maioneza si se orneaza dupa preferinta.
Lasă un răspuns