Tocana de miel cu castraveti murati
Ingrediente:
– 700 g pulpa de miel
– 2 cepe
– 2 ardei grasi, rosii
– 1 ardei iute rosu
– 4 castraveti murati
– 1 lingura ulei de masline
– 1 lingura cu boia de ardei dulce
– 800 ml suc de rosii
– 3 frunze dafin
– 4 fire de usturoi verde
– 1 lingurita cimbru uscat
– 1 lingurita cu zahar
– leustean, patrunjel verde tocat marunt
– sare si piper dupa gust
– 250 ml apa fierbinte sau vin alb
– cateva masline (optional)
Mod de preparare:
De cele mai multe ori, pregatesc carnea de miel la cuptor sau fac ciorba din ea. Dar mi-am adus aminte de copilarie, cand mama facea din carnea de miel si o tocanita, foarte gustoasa, pe care o serveam cu mamaliga. Bineinteles ca gustul pe care il simteam atunci, in copilarie, este diferit de cel de acum. Nu stiu ce s-a schimbat sau ce s-a intamplat dar mancarea pe care o facea mama era mult mai gustoasa decat cea pe care o fac eu acum. Sigur exista o explicatie dar nu incerc eu acum sa o gasesc…
Aceasta tocana se poate pregati si la ceaun. Am pregatit-o de cateva ori atunci cand am fost plecati la munte cu prietenii. Parca alt gust are mancarea pregatita la ceaun, in aer liber, cu prietenii in jurul focului si alaturi de un pahar cu vin. Sa nu uitam muzica…
Am spalat si fasonat carnea, indepartand pielita si grasimea. Nu am curatat carnea excesiv, din motive practice si de gust. Daca va deranjeaza mirosul mielului, pregatiti o marinata ca aici in care puneti carnea pentru 5-6 ore sau mai bine peste noapte. Eu nu am probleme cu mirosul carnii de miel asa ca am trecut peste aceasta operatiune.
Carnea am taiat-o bucati, nu prea mici, nu prea mari.
Intr-o cratita, incingem uleiul si punem bucatile de carne. Puteti folosi in loc de ulei grasime de porc. O calim pana lasa ceva grasime si sucuri. Amestecam din cand in cand. Carnea trebuie sa se rumeneasca. Pentru cateva minute eu am pus si un capac peste cratita.
Cat timp se rumeneste carnea, taiem ceapa si ardeiul gras marunt, castravetii cuburi si ardeiul iute in felii subtiri. Eu am pus jumatate de ardei iute.
Cand carnea s-a rumenit, adaugam ceapa tocata marunt si ardeiul iute. Amestecam. Eu am folosit o ceapa rosie si una alba.
Peste carne, presaram cimbru uscat si piper macinat proaspat. Amestecam.
Adaugam ardeiul gras si castravetii taiati marunt. Am folosit ardei gras taiat marunt congelat. Amestecam, punem capacul si lasam ingredientele sa-si imprumute aromele.
Dupa 3-4 minute, adaugam sucul de rosii, foile de dafin, boiaua de ardei dulce si amestecam. Lasam sa fiarba la foc mic (cratita acoperita cu capac) timp de 90 de minute. Cand lichidul a scazut adaugam apa sau vin alb.
Cat timp fierbe mancarea, taiem marunt usturoiul verde.
Cand carnea este fiarta (incercati cate o bucata sa vedeti daca furculita intra usor in ea), adaugati zaharul si sare atat cat mai trebuie. Tineti cont ca si castravetii murati contin sare. Adaugati si usturoiul verde taiat felii mici. Lasati sa dea in clocot 2-3 minute.
Opriti focul si lasati mancarea sa se odihneasca cateva minute.
Eu am servit aceasta tocana cu mamaliga. Este foarte gustoasa!
Pofta buna!

Lasă un răspuns