Tochitura moldoveneasca
Numele de tochitura vine de la regionalismul moldovenesc „tochit” pentru termenul de topitura si se refera la slanina pentru topit din ziua taierii porcului. Jumarile cu fasii de slanina se mancau cu mamaliga. Mai apoi reteta a evoluat si carnea mai grasa se frigea in propria grasime cu ceapa. Peste ani reteta s-a dezvoltat si s-a mai adaugat carnati, vin, ardei, rosii, branza, oua ochiuri etc. Cea mai buna tochitura este cea facuta la ceaun de tuci, la plita, cu untura. Eu am umblat putin la reteta si am mai adaugat cate ceva.
Ingrediente :
– 1,2-1,5 kg carne de porc (fleica sau carne cu fasii de grasime care da gust si fragezime tochiturii)
– 300 g carnati afumati
– 300 g sunculita taraneasca afumata
– 5 catei de usturoi
– 4 linguri de untura de porc
– 2 lingurite rase cu boia de ardei dulce
– 1 lingurita cu cimbru uscat
– 3 foi de dafin
– sare si piper proaspat macinat, dupa gust
– 2 pahare de vin alb sec
– 1 pahar cu apa
Mod de preparare :
Eu am avut carne de porc de tara. Pot spune ca a avut un gust aparte fata de carnea de pe piata. Carnatii si sunculita taraneasca, la fel, au fost afumati acasa.
Se taie carnea si carnatii in bucati potrivit de mari.
Intr-o cratita se topeste untura.
Se adauga carnea si se rumeneste pe toate partile. Se amesteca in ea din cand in cand.
Dupa ce carnea s-a rumenit se adauga carnatii, sunculita taraneasca si se mai prajeste totul 3-4 minute.
Se adauga vinul, apa si foile de dafin.
Se acopera cratita si se fierbe la foc potrivit 40-50 de minute. Se adauga sare si piper dupa gust, boiaua de ardei si cimbru. Se mai fierbe inabusit 10 minute. Se pune usturoiul pisat si se mai lasa pe foc 2-3 minute.
Se serveste cu mamaliga, telemea de oi si cu oua ochiuri.
Lasă un răspuns