Tort cu ciocolata si mousse de zmeura
Ingrediente:
Pentru blat:
– 1 ou mare
– 140 g zahar
– 100 g faina
– 60 g unt rece taiat cubulete
– 60 ml lapte
– 30 g cacao
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1/2 lingurita sare
– 60 ml cafea fierbinte
– 1 lingurita esentat de vanilie
Pentru crema:
– 400 g zmeura congelata sau proaspata
– 500 ml frisca
– 7 g gelatina
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 4 galbenusuri
– 1 ou
– 140 g zahar
– 3 linguri zeama de lamaie
Pentru ganache:
– 120 g ciocolata amara rupata bucatele
– 120 g unt
– 15 ml sirop de porumb (optional)
Decor:
– zmeura
Mod de preparare:
Cand am timp mai urmaresc emisiuni TV culinare. Aceata reteta am vazut-o preparata de Anna Olson, mi-a placut si am reprodus-o si eu. Daca vi se pare timpul de preparat mare, pot sa va spun ca eu am facut blatul de tort cu o zi inainte de a asambla tortul.
Orice reteta are un inceput. Deci, incalziti cuptorul la 180 grade Celsius. Pregatiti o tava cu fund detasabil cu diametrul de 23 cm. Eu am folosit o tava cu diametrul de 27 cm. Bineinteles ca blatul de tort a avut o inaltime mai mica. A doua zi dupa ce am facut blatul am cumparat o tava cu dimensiuni mai mici. Pe fundul tavii puneti hartie de copt iar peretii ii tapetati cu unt si faina.
Pentru aceasta reteta eu am folosit un robot, cat de cat profesional. Dar puteti sa va folositi foarte bine de un mixer manual obisnuit.
In bolul robotului am pus zaharul, am cernut faina, cacao, sare si bicarbonat de sodiu. Am adaugat untul taiat cubulete si am pornit robotul. Mixam 1-2 minute pana cand compozitia are o textura fina si bucatile de unt nu se mai vad.
Se amesteca cafeaua fierbinte, laptele, oul si vanilia cu ajutorul unei furculite. Se adauga in bolul cu faina, unt, cacao, etc si se amesteca pana la omogenizare, aproximativ 3 minute.
Compozitia rezultata se toarna in tava, se scutura putin pentru a elimina bulele si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, pentru 20-25 minute. Faceti proba scobitorii. Daca este copt, scoateti blatul din cuptor si-l lasati la racorit 20 de minute. Scoateti blatul din tava si-l depozitati la loc racoros.
Cat timp se racoreste blatul, pregatim mousse-ul de zmeura. Eu am folosit zmeura congelata dar puteti folosi si proaspata. Am pasat zmeura cu un mixer vertical apoi am trecut-o prin sita pentru a indeparta semintele.
Intr-un bol puneti la hidratat gelatina in 60 ml apa.
Intr-o cratita, amestecati galbenusurile cu oul intreg, zaharul si zeama de lamaie. Asezati cratita pe o oala cu apa care fierbe (bain-marie) si amestecati constant si viguros pana compozitia se ingroasa.
Cand compozitia s-a ingrosat, luati cratita de pe foc si adaugati gelatina. Amestecati pana la omogenizare. Turnati piureul de zmeura, amestecati si apoi adaugati frisca batuta, in doua transe si amestecati.
In tava in care s-a copt blatul, se aranjeaza acesta si se toarna peste blat mousse-ul de zmeura. Tava se introduce la frigider pentru cel putin 4-5 ore.
Dupa 4-5 ore, cat sta tortul la rece, putem sa pregatim glazura de ciocolata. Punem ciocolata rupta bucati mici, untul si siropul de porumb intr-un bol mic (oala). Acest bol il punem peste o oala cu apa care fierbe (bain marie) si se amesteca in compozitie pana se topeste ciocolata si amestecul este omogen. Siropul de porumb se foloseste pentru a da luciu glazurii. Eu nu am avut acest sirop cand am pregatit tortul dar am folosit un sirop de glucoza pe care il aveam. Nu m-a ajutat prea mult. Glazura nu a avut luciu. Insa nu m-a deranjat prea mult acest aspect.
Scoateti tortul de la frigider, detasati peretii tavii si mutati tortul cu ajutorul a doua cutite cu lama lata pe un platou.
Se toarna glazura de ciocolata pe mijlocul tortului si cu ajutorul unei linguri se intinde glazura spre margini, astfel incat sa picure putin. Se lucreaza rapid deoarece mousse-ul racit va intari glazura. Se introduce tortul la frigider pentru 1 ora. Se decoreaza cu zmeura.
Tortul se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama incalzita la foc sau sub jet de apa fierbinte.
Pofta buna!
Lasă un răspuns