Prajitura cu visine
Ingrediente:
Pentru blat:
– 5 oua
– 150 g unt
– 150 g ciocolata (amaruie sau cu lapte…cum preferati)
– 150 g zahar
– 80 g faina alba
Pentru crema:
– 150 g ciocolata amaruie
– 300 g smantana
– 300 g visine proaspete fara samburi (puteti folosi si visine de la congelator sau confiate)
Pentru insiropat: (optional)
– 100 ml sirop de visine
– 50 ml apa
– 1 linguri zahar
Pentru decor:
– zahar pudra
Mod de preparare:
Preparam mai intai blatul.
Ciocolata rupta in bucati mici, se topeste la bain marie. Cand este topita se lasa la racit cateva minute.
Se adauga untul taiat cubulete, apoi zaharul. Se amesteca pana la omogenizare.
Se adauga apoi treptat galbenusurile, unul cate unul.
Adaugam albusurile batute spuma iar apoi faina cernuta. Amestecam prin rasturnare, se jos in sus.
Compozitia se toarna intr-o tava (30/26 cm), tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt. Se introduce tava in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade Celsius, timp de 35 minute.
Se rastoarna blatul pe o tava, se desprinde hartia de copt si se lasa la racorit. Cand blatul este racorit, se taie in doua. Eu am folosit pentru taiat blatul un cutit de paine, cu lama lunga.
In timp ce blatul se coace, pregatim crema. Ciocolata impreuna cu 2 linguri de smantana, se topeste la bain-marie apoi se amesteca cu smantana batuta si se lasa la racit, in frigider, timp de o ora. Cand se scoate din frigider o mai mixati putin.
Eu am dorit sa umplu foile de la aceasta prajitura cu o crema alba. Dar….nu mi-a iesit crema. Probabil ciocolata alba pe care am avut-o eu nu era de calitate. Deci, puteti prepara o crema alba, din ciocolata alba cu smantana (150 g ciocolata+150 g smantana), incalzite la bain-marie impreuna, pusa compozitia la frigider si apoi, dupa o ora de stat la racoare, mixata putin.
Blatul este umed, deci nu ar mai trebui insiropat. Insa mie imi place foarte mult aroma si gustul visinelor. Zeama de la visinele spalate si curatate (eu am folosit cativa ml de nectar de visine ) impreuna cu apa si zaharul se fierbe 2-3 minute.
Se pune in tava in care am copt blatul, prima jumatate de foaie si se insiropeaza cu cateva linguri cu sirop.
Dupa ce blatul a tras siropul, punem crema si nivelam cu ajutorul unui cutit cu lama lata.
Distribuim visinele pe toata suprafata.
Punem si a doua foaie de blat presand putin pe foaie.
Acoperim prajitura si o introducem in frigider pentru 4-5 ore. Dupa acest timp poate fi taiata in patrate, romburi, dreptunghiuri. Eu am ales pentru decor zahar pudra. Dar puteti prepara o glazura din 100 g ciocolata si 30 g unt.
Pofta buna!
Lasă un răspuns